Wat is Het Subtiele systeem?

Het subtiele systeem

Ons subtiele systeem is het netwerk van energiecentra en energiekanalen waar de Kundalini doorheen stroomt. Met behulp van meditatie kun je dit in jezelf ontdekken, leren begrijpen en uiteindelijk via je eigen subtiele systeem Zelfrealisatie bereiken.

Kundalini

De Kundalini is een verzorgende, moederlijke energie die in ieder mens aanwezig is. Het woord ‘Kundalini’ betekent opgerold in het Sanskriet. Deze energie bevindt zich in het heiligbeen en ligt daar als het ware opgerold in drie en een halve spiraal. 

De Kundalini bevindt zich in sluimerende toestand, maar met behulp van Sahaja Yoga meditatie zal deze opstijgen langs je wervelkolom en door je energiecentra.

Linker, rechter & midden kanaal

De Kundalini stijgt op via drie kanalen (links, rechts en midden). De kanalen werken samen om balans te creëren en hebben ieder specifieke aspecten.

Het linker kanaal correspondeert met oprecht verlangen en emoties. Anderzijds correspondeert ons rechter kanaal met actie en creatie. Het midden kanaal is de balans van deze twee kanalen, waarbij we vanuit ons verlangen in actie komen. Middels dit kanaal stijgt onze Kundalini op door onze Chakra’s en bereik je Zelfrealisatie.

“If you are a little imbalanced, the Kundalini put you into balance …”

– Shri Mataji Nirmala Devi

Chakra's

De energiecentra, ook wel ‘Chakra’s’ genoemd in het Sanskriet, zijn verbonden aan onze zenuwplexussen. Zenuwplexussen beheren alle functies van ons lichaam, ze beïnvloeden onze fysieke, mentale en emotionele staat. Bij een blokkade of bij spanning in een Chakra kunnen we ons uit balans voelen. Ieder Chakra is geassocieerd met andere lichamelijke functies en emotionele aspecten.  

Wanneer de Kundalini opstijgt, openen de Chakra’s en kunnen de blokkaden verdwijnen waardoor de positieve kwaliteiten versterkt kunnen worden. Om deze redenen wordt de Kundalini vaak de moederlijke energie genoemd, zij verzorgt ons en helpt ons te groeien als mens. Het doel van de Zelfrealisatie is dan ook om de Kundalini te ontwaken. Dit wordt bereikt middels oprecht verlangen, verlangen om jezelf te leren kennen, oftewel verlangen voor realisatie van jezelf.