Wat is Sahaja Yoga meditatie?

Sahaja Yoga meditatie

Sahaja Yoga is een meditatiemethode opgericht door Shri Mataji Nirmala Devi. De naam Sahaja Yoga stamt af van het Sanskriet, waarbij ‘Sahaja’ spontaan betekent en ‘Yoga’ verbinding. Deze spontane verbinding met ons innerlijke zelf wordt bereikt middels de ontwaking van een moederlijke en verzorgende spirituele energie. Deze energie is aanwezig in iedereen en wordt in het Sanskriet ‘Kundalini’ genoemd.

Het voor iedereen mogelijk om meditatie te ervaren, ongeacht etniciteit, godsdienst, geslacht, leeftijd en afkomst. Sahaja Yoga wordt dan ook beoefend door mensen over de hele wereld.

 

Gedachteloos bewustzijn

De Kundalini ontwaking onderscheidt Sahaja Yoga van andere vormen van meditatie. Wanneer de Kundalini actief wordt middels de Zelfrealisatie meditatie, ervaar je een staat van vrede en stilte. Tijdens deze meditatie kan je spontaan in een staat van gedachteloos bewustzijn komen. Het geeft je de kans om te genieten van het nu, zonder zorgen over het verleden of de toekomst. Verbinding met de Kundalini energie en jouw innerlijke zelf, zal je helpen om zelfkennis te krijgen.

 

Doel van meditatie

De behoefte aan spirituele diepgang is universeel en hoort bij het evolutionaire proces. Door de jaren heen is de mens altijd op zoek gegaan naar een betekenisvol bestaan en naar zelfkennis. Meditatie speelt hierbij een belangrijke rol, het geeft je spirituele groei. Door de rust en stilte van de meditatie kom je tot jezelf. Gedachteloos bewustzijn versterkt je aandacht, waardoor je doelen beter worden behaald en je jezelf op een spontane manier steeds verder ontwikkeld. Je ervaart dat je beter tegen stress en negatieve omstandigheden kunt. Overmatig denken en je zorgen maken wordt geneutraliseerd door de staat van gedachteloos bewustzijn en innerlijke vrede.

“Freedom is when you really get your own powers which are within you.”

– Shri Mataji Nirmala Devi

Vrijheid

Shri Mataji Nirmala Devi geloofde in het belang van de vrije wil van ieder mens, dit betekent dat je je eigen meester bent. Dit houdt in dat je niet wordt overheerst door negatieve ideeën of gewoontes. Dat is de vrijheid die je krijgt als je langer blijft mediteren. De Zelfrealisatie bevrijdt mensen van de beklemming van het ego (het illusionaire “ik”) en de opeenstapeling van conditioneringen of gewoontes. In het Boeddhisme en Hindoeïsme wordt de bevrijding van het ego vergezeld door vrijheid van lijden, een staat van vreugde. In Sahaja Yoga is dat ook zo, de Kundalini van iemand zal opstijgen als iemand daar actief naar verlangt.