Leven van Shri mataji

Shri Mataji Nirmala Devi is de oprichtster van Sahaja yoga. Zij is geboren op 21 maart 1923, in India. Toen ze zeven jaar oud was nodigde Gandhi haar uit in zijn ashram omdat hij haar uitzonderlijke wijsheid herkende. Later studeerde ze enkele jaren geneeskunde en psychologie en vergeleek dit met oude yoga wetenschap.

Ook streed ze dapper mee met Gandhi in de vrijheidsstrijd van India. Na de aankondiging van de onafhankelijkheid van India, trouwde Shri Mataji met de diplomaat Chandrika Prasad Srivastava. Hij ging werken in Londen, ze kregen twee dochters en woonde vele jaren in Engeland.

Oprichting van Sahaja Yoga

Op 5 mei 1970 trok Shri Mataji zich een hele nacht terug in diepe meditatie. Ze wilde iedereen leren mediteren, zodat mensen hun volle potentie konden ontwikkelen. Ze wist dat ze daarvoor de krachtige en liefdevolle energie in mensen moest ontwaken. De Zelfrealisatie oefening brengt mensen die mediteren spontaan in een staat van gedachteloos bewustzijn.

Gedurende meer dan 40 jaar reisde Shri Mataji onvermoeibaar over de hele wereld om Sahaja Yoga bekend te maken. Ze gaf duizenden lezingen over Sahaja Yoga meditatie. Zo ontstonden er in meer dan 100 landen vele Sahaja Yoga centra. Ieder programma was gratis, omdat iedereen recht heeft om de Zelfrealisatie en meditatie te ervaren. De Zelfrealisatie oefening faciliteert de spontane ontwakening van de Kundalini energie in ieder mens. Uniek aan deze methode is dat de oefening van mens tot mens kan worden doorgegeven, en daarmee wereldwijd worden gedeeld.

 

Toewijding aan humanitair werk

Naast het oprichten van Sahaja Yoga heeft Shri Mataji gedurende haar leven veel tijd besteed aan het opzetten van vrijwilligersprojecten en liefdadigheidsorganisaties. De diversiteit van deze projecten is enorm, waaronder een opvanghuis voor dakloze vrouwen en kinderen, gezondheidscentra en internationale scholen gefocust op een gebalanceerd holistisch leven, maar ook kunstacademies om de klassieke kunsten te stimuleren. Tijdens haar leven werd zij vaak beschreven als een moeder in plaats van een leermeester. De compassie, liefde en geduld die Shri Mataji dreven in haar werk, zonder financiele beloning, getuigen van haar humanisme. Uiteindelijk overleed Shri Mataji op 87-jarige leeftijd, in Italië.

Meer informatie over Shri Mataji is te vinden op de website www.shrimataji.org of www.sahajayoga50.org.